close
Mode

Jeans – den klassiska byxan som alltid är inne

När man tänker på klassiska plagg så är jeans ett av dessa som de flesta människor kan nämna. Det är ett plagg som funnits länge och som fortfarande i allra högsta grad är modernt. Ett par jeans kan se ut på många sätt men de som ses som den starkaste stilikonen är de klassiska blåa jeansen.

När jeansen introducerades på 1870-talet som arbetsplagg för guldgrävarna i USA. Att de skulle vara omåttligt populära ända in på 2020-talet kunde man inte ens fantisera om. Dock är det inte som arbetsbyxa man främst tänker på plagget idag.

Det är idag länge sedan jeans förknippades med hårt arbete i jakt på guld. Nu för tiden är det en modedetalj och ett basplagg som de flesta äger ett par modeller av. Över hela världen klär sig både män och kvinnor i jeans. Det spelar ingen roll om du är rik eller fattig, jeans funkar i de flesta situationer.

Många märken

Från att ha varit ett företag tillverkade för en specifik yrkeskår så har utvecklingen sannerligen gått långt. Idag har de flesta modehus i alla fall en egen modell av jeans. Antalet företag som specialiserar sig på att designa och tillverka just jeans är det knappast någon som har koll på.

I de flesta klädaffärer finns de att hitta. Det spelar ingen roll om man är i Stockholm, San Fransisco eller Bangkok. Du kommer med stor sannolikhet hitta ett par jeans om de säljer kläder. Det är idag en del av basgarderoben för de flesta. Precis som t-shirt och skjorta.

Jeans är också något som de största, mest prestigefyllda modehusen har gett sig på. Designerjeans kan vara väldigt dyra och skilja sig från de massproducerade jeansen markant. Denna typ av byxa kan vara ett vardagsplagg men även något man använder för att skapa sin identitet. Det är en del av personens personliga stil precis som andra plagg kan vara.

Det är ingen överdrift att säga att det är det mest ikoniska plagget vi har. Det finns dessutom inga tecken på att dess popularitet är på väg att mattas av.